Jordanië: 

Een avontuurlijke reis met de auto door het hart van het Midden-Oosten

Stel je voor; een adembenemende reis door het historische en betoverende Jordanië. Een land doordrenkt met rijke geschiedenis, prachtige landschappen, en gastvrije mensen, waar je een duik kunt nemen in de mysterieuze Dode Zee en kunt wegdromen bij de betoverende kleuren van de Wadi Rum-woestijn. Stap in, neem plaats achter het stuur, en laat me je meenemen op een opwindend avontuur door deze betoverende bestemming.

 

Amman – het startpunt van ons avontuur:

Onze reis begint in de bruisende hoofdstad Amman. De stad ademt een mix van oud en nieuw, waar moderne bouwwerken zij aan zij staan met historische bezienswaardigheden. We verkennen de oude binnenstad, waar smalle steegjes volgepakt zijn met kleurrijke soeks. Het is hier dat we ons eerste voorproefje krijgen van de Jordaanse gastvrijheid, terwijl we genieten van een smaakvolle falafel wrap bij een lokaal eettentje.

Wij hebben onze overnachting gehad in het Shams Alweibdeh hotel en dat was zeker aan te raden. We hebben een junior suite geboekt en het was er schoon en verzorgt. Het personeel was zeer vriendelijk en behulpzaam en het ontbijt was uitgebreid en smaakvol. Maar je kunt ook iets kiezen in de stad, er zijn lunchrooms genoeg. Zelf zijn we er 2 nachten verbleven, voor ons genoeg maar ik kan me voorstellen dat nog een nacht wenselijk kan zijn.

Tips voor Amman
- Als je een hotel in Amman kiest, besef dat het er erg druk kan zijn, er wordt van een 3 baan weg een 5 baan weg gemaakt, hopelijk weet je dan genoeg. Dus auto rijden in Amman vergt veel concentratie en oplettendheid. Persoonlijk denk ik dat je beter een taxi kunt pakken voor in het centrum, totdat je eruit rijdt om naar je volgende bestemming te gaan.
- Je kunt natuurlijk ook een hotel kiezen aan de rand van de stad , eveneens met de taxi naar binnen, maar dan kun je wel gemakkelijker weg komen als je de stad wilt verlaten. Taxi's in Amman zijn niet heel erg duur maar pas op! Ze zien dat je toerist bent en proberen veel te vragen voor een rit. Een normale prijs ligt tussen de 2 en 5 JD als je in het centrum zit. Het zal niet veel hoger zijn, ongeveer 10 JD als je aan de rand zit van de stad. Spreek de prijs van tevoren af. Neem de gele taxi's, die worden meestal aangeraden door de Jordaniërs zelf 

 

Andere hotels om te verblijven;

 

Nomads Hotel

Nomads Hotel is een van de hipste accommodaties in Amman. Er zijn een aantal gezellige gezamenlijke ruimtes waar je bijvoorbeeld een potje tafelvoetbal kunt spelen. Daarnaast is de ligging perfect, namelijk vlakbij Rainbow Street waar veel goede restaurants te vinden zijn. Je kunt hier kiezen uit zowel een luxe tweepersoonskamer als een fijn bed op een slaapzaal.

 

Amman

Leuke boekwinkel in het centrum

Amman by night

King Abdullah 2 Moskee


Jerash - de poort

Jerash – de stad van duizend zuilen:

Vanuit Amman reizen we naar Jerash, een stad die bekend staat om zijn goed bewaarde ruïnes. Hier wandelen we door de eeuwenoude straten, tussen corroderende zuilen en adembenemende ruïnes. We kunnen bijna het verleden voelen, terwijl we ons vergapen aan de indrukwekkende architectuur van het Romeinse rijk. We zijn hier maar een paar uurtjes geweest want we rijden meteen door naar het zuiden

 

 

Jerash

Jerash - Het Romeinse plein


Dana – een natuurparadijs:

Onze volgende stop brengt ons, via Kings Road (overigens een van de mooiste autoroutes die we tot nu toe hebben gezien) naar Dana, een spectaculaire regio met dramatische ravijnen en ongerepte natuur. Hier maken we een trektocht door het Dana natuurreservaat en worden we omringd door de buitengewone schoonheid van de Jordaanse wildernis. De lokale bedoeïenen delen hun verhalen met ons en nodigen ons uit voor een traditionele wijze van thee maken onder de heldere sterrenhemel – een ervaring die onze reis nog persoonlijker maakt.

Onze verblijfplaats, Al-Nawatef ECO camp is precies wat we hoopten, rust, kalmte voert de boventoon en dat uitzicht he. We zijn er voor 1 nacht gebleven en ik moet zeggen dat nog een extra nacht was welkom geweest. Net even wat meer tijd voor een ontdekking van de vele trails maar ook vooral de serene rust van het gebied.

3 tips voor Dana
1. Een eco kamp is aan te raden voor rust zoekers
2. Zonsondergang is fenomenaal
3. Hike, trails zijn ongelooflijk mooi. Voor ieder wat, van 2 uur tot 3 of meer dagen. Van moderate tot moeilijker. Wandelstokken die wij hadden meegenomen waren van Leki en kwamen erg van pas en zijn overigens erg goed ook.

 

Meer mooie stekjes:

 

Wadi Dana Eco Camp

Op een waanzinnige locatie net buiten het dorpje Dana, ligt Wadi Dana Eco Camp. Bij deze bijzondere accommodatie kan je kiezen tussen een traditionele bedoeïenen tent of een kamer. Beide hebben een fantastisch uitzicht over de Wadi Dana vallei. Hier ben je echt even helemaal weg van alles en kom je helemaal tot rust.

Voor de wandelingen

Stanley Quencher H2.0 FlowState roestvrijstalen vacuümgeïsoleerde beker met deksel en rietje voor water, ijsthee of koffie

Kings Highway

Vergezichten Kings Highway

Al-Nawatef ECO camp

Bedoeïenen thee tijdens de hike

Prachtige hikes in het Dana reservaat


Petra – de verloren stad van de Nabateeërs:

Geen reis naar Jordanië is compleet zonder een bezoek aan het wereldberoemde Petra. We doorkruisen de smalle kloof van de Siq, waar de prachtige rozerode gevels van de oude stad plotseling tevoorschijn komen. Terwijl we ons een weg banen door deze eeuwenoude stad, bewonderen we de architectonische meesterwerken die in de rotsen zijn uitgehouwen. Het hoogtepunt van ons bezoek? Via de Backdoor trail het betoverende Monastery, dat ons de adem beneemt. Daarover zo meteen meer.

We hebben Seven Wonders Luxury Camp geboekt. Een prachtig verblijf tussen de rotsen. Goed onderhouden, schoon en zeer hardwerkend personeel. Het straalt luxe uit, en dat was het ook wel. Het eten was goed, veel keuze in buffetvorm en je kon altijd een flesje water halen bij de receptie. In de avond was er muziek en dans op een folkloristisch en traditionele wijze, gezellig hoor.

 

Petra; Wadi Musa

Wadi Musa is een snelgroeiend stadje wat ontdekt dat er met het toerisme nog veel te halen valt. En terecht.. het is ook een unieke locatie met erg veel geschiedenis. Via het Visitors Centre ga je het terrein op wat naar Petra leidt. Zorg ervoor dat je vooraf je Jordan Pass geregeld hebt in Nederland, dan hoef je deze alleen nog maar te laten activeren ter plaatse. Klik op deze link 'Jordan Pass' voor meer info.

 

Monastery

10 tips Petra;


1. Voldoende water minimaal 1,5 liter per persoon
2. Degelijke en goede schoenen, slippers niet aan te raden
3. Zorg voor snacks waar je energie van krijgt
4. De prijzen op de paden van Petra liggen hoog dus koop vooraf in
5. Zonnebril en zonnecrème
6. Hoofdbedekking, wandelrugtas; evt met waterzak Decathlon,                                              wandelstokken kunnen helpen.
7. Neem tijdens de wandeling voldoende rust tussendoor, je hebt geen haast
8. Neem een zakje mee voor afval
9. Kosten van de taxi (richting de backdoor trail) liggen tussen 7 en 10 JD.                            Ze vragen vaak 15 JD maar je moet even onderhandelen                                             10.


Backdoor trail:
De ingang is via Little Petra en je kunt een jeep nemen, kost 5 JD pp en die brengt je wat verder de trail op. Het scheelt je ongeveer 1,5 uur lopen maar het hoeft niet natuurlijk. 

Het pad dat je bewandeld is werkelijk adembenemend, kloven met grove stenen, uitzichten die je nooit meer zal vergeten en die 999 traptreden blijven ook op je vizier staan. Maar goed, zodra je bij The Monastery aankomt vergeet je de zwaarte van de treden meteen. Wat een ongelooflijk uitzicht.
Als je Backdoor trail neemt komt je niet in een rust op Petra aan, het is na 3 a 4 uur wandelen erg druk daar, heel veel toeristen die hun fotootje willen. Je kunt ervoor kiezen om ook via de hoofdingang te gaan de volgende dag. Ga dan wel vroeg! Dat geeft de meeste kans op een rustiger zicht. Wij stonden om 06.00 uur als eerste bij de ingang en er hobbelden al vlug heel wat meer mensen mee met dezelfde gedachten.  Het is nog wel te doen hoor, maar wat wij misten was het gevoel van een serenere rust. Maar altijd beter als overdag waar het een gekkenhuis is van drukte, kamelen, karretjes en een continuïteit van het geroezemoes van praten en roepen van verkopers. We konden genieten van de rustige en de mooie wandeling door de Siq een kloof van 1,2 km waar je door wandelt om bij The Treasury uit te komen. Dus gewoon doen zou ik zeggen.

Seven Wonders Luxury Camp

Backdoor trail

The Treasury - Petra

Het kan best druk en rumoerig zijn voor de Treasury

 

Nog een paar tips voor verblijf;

 

Nomads Hotel Petra

Nomads Hotel is één van de beste adresjes in Wadi Musa. Vanaf het grote dakterras heb je een waanzinnig uitzicht en dit is een heerlijke plek om te ontspannen nadat je Petra hebt bezocht. Je verblijft in een moderne kamer en er is een leuke gezamenlijke ruimte met een voetbal- en airhockey tafel. De locatie is perfect want het ligt op slechts 10 minuutjes lopen vanaf de ingang van Petra.

Check hier het hotel

 

 

 

Marriott Petra Hotel

Het hotel ligt in Wadi Musa en heeft een zwembad. Best lekker met de warmte.. Het restaurant en de kamers, evenals de service is zoals je het mag verwachten bij een Marriott. Werkelijk tiptop in orde. Boevndien heb je een prachtig uitzicht over de bergen. 

Check hier het hotel

Petra Guest House Hotel

Dit hotel ligt nagenoeg bij de ingang van historisch Petra. Kamers met airco en traditioneel ingericht.

Je hebt er een Cave bar wat Arabische en Europese specialiteiten serveert en voor in de avond een lekkere cocktail.

Check hier het hotel

Petra Bubble Luxotel

Slapen in een bubble, zodat je s'nachts kunt genieten van de vele sterren? dan zit je hier goed. Iedere kamer heeft zijn eigen koelkast, waterkoker en koffiezetapparaat. En niet te vergeten dat je ook nog heerlijk kunt bubbelen in de hot-tub met een prachtig uitzicht.

Check hier het hotel


Wadi Rum – het majestueuze woestijnlandschap:

Na Petra rijden we naar Wadi Rum, een woestijngebied dat haar bezoekers betovert met haar uitgestrekte zandduinen en majestueuze rotsformaties. We voegen ons bij een bedoeïenenkaravaan en verkennen het landschap op traditionele wijze, terwijl we de steeds veranderende kleurenpaletten van de zonsondergang in ons opnemen. De nacht brengen we door onder de sterrenhemel in een traditioneel bedoeïenenkamp, waar we genieten van een heerlijke maaltijd en ons verliezen in de verhalen van deze gastvrije mensen.

Het Wadi Rum Dream Camp; we hebben onze auto achter moeten laten bij het Visitors Centre aan het begin van de wadi rum en worden opgehaald met een open jeep waarmee we door het mulle zand naar het kamp rijden. Met je eigen auto kun je er nooit komen tenzij het een 4x4 is maar dan moet je ook weten waar je moet zijn en het mulle zand van de woestijn is even wennen om daar te rijden. Dus lekker genieten van je omgeving ipv opletten waar je moet rijden zou ik zeggen

Zodra het Wadi Rum Dream Camp opduikt waan je jezelf net op een filmset. Een beetje surrealistisch voor mij gevoel. Een zeer vriendelijke begroeting, ontvangst met een thee en de uitleg wat er zoal te doen is.

We hebben geslapen in een Bubble.. wat is dat leuk zeg! Prachtig uitzicht en heel privé. De airco werkte alleen maar van 19:00 uur tot 07:00 uur vanwege de zonnepanelen, wel goed slapen dus. Het kan er namelijk erg warm worden. Wat wel jammer is, als je in de middag even wilt koelen onder de airco dan gaat dat niet lukken. Daarentegen zijn er wel zitplaatsen in de schaduw en als de wind dan opkomt is het erg goed vol te houden. De accommodatie is verder erg goed verzorgd, het eten is erg goed en er hangt een heerlijk huiselijke sfeer.. prima om te verdwalen in een soort 1001 nacht. Check hier het kamp.

 

Het Wadi Rum Dream Camp

 

En je kunt er werkelijk van alles doen, van kamelen tochten, jeepsafari, luchtballon tot snowboarden van de duinen. Wij hebben gekozen voor een jeepsafari en een kamelentocht met zonsopgang, we hadden het maar voor 1 nacht geboekt, maar het is aan te raden om er minimaal nog een bij te pakken.. De jeepsafari start met 35 JD (2pers) voor 2 uurtjes tot 100 JD voor 5 uur inclusief eten. Net wat je wilt dus. De zonsopgang tegemoet met de kamelen kost 15 JD (voor 2 pers) was fenomenaal en maakt de start van de dag compleet. De dieren waren erg goed verzorgd en we hebben erg gelachen om hun eigenzinnige karaktertjes 

Jeepsafari was interessant, door de woestijn knallen en geloof me dat het soms best hard gaat, over zandduinen glijden, filmische scènes bekijken (Laurence of Arabië) wat kennis opgedaan hoe de bedoeïenen shampoo maken van planten, erg leuk allemaal. Maar tegelijkertijd valt me op hoe commercieel het is. 100 jeeps vanuit alle zijdes naar dezelfde plekjes. Hmm.. iets te massaal voor ons, maar goed, we hebben ook genoten en dat telt.

 Kortom, je zult je niet vervelen, maar wij gaan door.. Uitchecken en naar Aqaba, onze volgende stop waar we ook gaan duiken, heerlijk!

 

We hebben nog meer prachtige locaties gezien om te verblijven zoals...

 

Wadi Rum Bedouin Camp

Wadi Rum Bedouin Camp behoort tot één van de betere accommodaties in Wadi Rum. Ook dit kamp ligt op een prachtige locatie in de woestijn. Het wordt gerund door een super gastvrije familie die je verblijf in Wadi Rum onvergetelijk maken. Je slaapt in een prachtige tent die voorzien is van airconditioning, verwarming, een heerlijk bed en een terras. Vanuit de tent kan je genieten van een fenomenaal uitzicht.

Check hier het kamp

 

Wadi Rum Magic Nature Camp

Bij Wadi Rum Magic Nature Camp kom je voor een authentieke belevenis in de Wadi Rum woestijn. Je overnacht op een waanzinnige locatie en je zal uiterst gastvrij worden ontvangen. In de avond wordt er heerlijk gekookt, een gezellig kampvuur aangestoken en er hangt een hele fijne sfeer. Vergeet niet om de heldere sterrenhemel te bekijken wanneer het helemaal donker is.

Check hier het kamp

Desert Magic Camp & Resort

De kamers van Desert Magic Camp zijn fantastisch mooi. Het uitzicht door de grote raampartijen is prachtig maar ook de vrolijke inrichting brengt sfeer. Mohammed, Lejla en het andere personeel zijn ontzettend gastvrij en zorgen voor de ontspannen sfeer die in het kamp hangt. In de avond wordt een heerlijk diner bereidt in een traditionele woestijn oven.

Check hier het kamp

 

En zo nog vele meer op:

Jeepsafari

 Een heuse piano op een berg (staat daar serieus!)

De kamelen waren erg goed verzorgd

En wederom thee 

De Wadi Rum woestijn


Aqaba – duiken in de Rode Zee:

Vanuit de betoverende woestijn rijden we naar de kuststad Aqaba, waar de Rode Zee ons betovert met haar kristalheldere wateren. We duiken in de zee en ontdekken een onderwaterwereld vol kleurrijke koralen en exotische vissen. Terug aan wal genieten we van de warme zonnestralen terwijl we ontspannen op het zachte zandstrand en de eigenlijk best leuke stad. De kleine straatjes in het centrum maken de sfeer, lekker slenteren op zoek naar voor jou leuke dingetjes. Aqaba is ook nog tax- free inkoop, dus als je nog iets wilt.. De Jordanen laten je veelal met rust, speken je wel aan, maar niet dwingend en irritant.

Probeer Knafeh eens uit, een heerlijke lokale zoetigheid. Ze hebben overigens in heel Jordanie ongelooflijk veel lekkere zoetigheden. foto web

Restaurant tip;  Rakwet Kanaan, gezellig zitten, ook op het balkon zodat je mooi de straat wat kunt inzien heerlijke kaart, goede koffie. zie foto tel

Aqaba met Eillat op de achtergrond

De grootste vlag van Jordanië in Aqaba

Turkse koffie

Heerlijke Tajine (links) en Sajeyh (rechts)


Het Red Sea Resort onze stek.. vriendelijk, goed, niet hoogstaand maar zeker voldoende,. Er zijn veel dive centers te vinden en ze zagen er stuk voor stuk gezellig uit. En als bijkomend voordeel, ze liggen allemaal bij elkaar. Nu is dat ook wel begrijpelijk omdat nagenoeg alle duiklocaties op bijna loopafstand liggen. We hoefden soms maar 5 minuten te rijden om bij de bestemming te komen. 

Het duiken in de rode zee is sowieso erg mooi om te duiken, maar de Jordanen hebben er een feestje van gemaakt; tanks, vliegtuigen, boten , jeeps, helikopters, je kunt het zo gek nog niet bedenken of ze hebben het in het water gelegd als voorbereiding voor over 40 jaar als het is begroeid met koralen maar het is ook voor nu. Het is nu eenmaal bijzonder om zoiets bijzonders tegen te komen onder water. Wat mij erg opvalt is dat ze in Jordanië heel erg zijn best doen om een goede en gezonde eco cultuur te bouwen onder water.. en boven water, het is toerisme in opbouw.. over 20 jaar zullen wij het niet meer herkennen, er word veel gebouwd en er komen veel hotels.

Kies PADI, dan zit je meestal wel goed. Het PADI gecertificeerde Red Sea Resort heeft zeer goede en ook leuke duikmasters die de weg onder water erg goed kennen. 


De Dode Zee – drijven op het zoute water:

Onze reis eindigt op een unieke manier: we drijven op het zoute water van de Dode Zee. Het is een surrealistische ervaring waarbij we gewichtloosheid ervaren. De genezende modder verjongt onze huid, terwijl we ons vergapen aan het adembenemende uitzicht op de omliggende bergen.

Mocht je nog wat ruimte hebben of tijd over, Mount Nebo is een goede om op te zoeken. De berg waar Mozes over keek of bezoek The Baptismal Site of Jezus, ten noorden van de dode zee, daar waar Jezus gedoopt is vlakbij de Jordaan.

 De laatste nacht verbleven wij in het Marriot Hotel . Ja.. niets te klagen natuurlijk, alleen had het voor ons ook wat minder massaal gehoeven. Het toerisme is hier erg duidelijk aanwezig en het is wat hotel na hotel gebouwd. Helaas kun je op deze plek niet veel anders reserveren. Maar anders gezegd, eigenlijk is het voor de laatste nacht ook wel weer fijn om af te sluiten in luxe

Dode zee

Marriot hotel

Conclusie:

Jordanië verrast ons op iedere reisbestemming en laat een diepe indruk achter op ons hart en ziel. Het landschap, de mensen, de cultuur en het erfgoed, elk aspect van Jordanië overschreed onze stoutste verwachtingen en bracht ons in vervoering. De mix van warme gastvrijheid, avontuurlijke activiteiten en betoverende landschappen maakte deze reis niet alleen onvergetelijk, maar gaf ons ook een hernieuwde waardering voor dit prachtige land. Onze reis door Jordanië zal altijd in onze herinneringen blijven voortleven, en we hopen dat iedereen die dit leest geïnspireerd wordt om hun eigen avontuur in dit prachtige land te beleven.

 


Auto Huren:

We hebben onze auto gehuurd via Rental Cars en kwamen uit bij Dollar en zijn tevreden met de service. De auto was in orde, zag er prima uit. We hebben een middenklasser gekozen en daarmee konden we aardig uit de voeten.

Zorg dat je de auto bij het ophalen goed controleert, film de auto en let op of er goed word opgeschreven/ aangekruist waar de al bestaande krasjes en/of schade zit.

Voor informatie over autorijden in Jordanië zie onder

 

Vliegtickets

Jordanië heeft twee internationale vliegvelden en dit zijn dus de enige opties waarop je naar het land kunt vliegen. Dit zijn de vliegvelden van Amman en Aqaba. Dit laatst genoemde vliegveld heeft echter alleen rechtstreekse verbindingen met vliegvelden in de nabije regio. In verreweg de meeste gevallen vlieg je daarom naar het vliegveld van de hoofdstad Amman. Er gaan vanuit dit gedeelte van Azië volop vluchten naar Amman en er zijn ook goede verbindingen met Europa.

KLM heeft vooralsnog geen rechtstreekse verbinding met Jordanië. Wel kun je via partner Air France van Amsterdam via Parijs naar Amman vliegen. Royal Jordanian, de nationale luchtvaartmaatschappij van Jordanië, heeft wel een rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Amman. Deze vlucht duurt ongeveer vijf uur.

Er zijn vanaf november vanuit Amsterdam goedkope vluchten rechtstreeks naar Aqaba met Easyjet..., heerlijk als je een paar dagen wilt duiken bijvoorbeeld. Op het moment van schrijven waren de kosten in november 46 euro heen en ongeveer 30 euro terug

Hieronder vind je een overzicht van de internationale vliegvelden van Jordanië, inclusief de airlines met de meest interessante verbindingen voor backpackers.

 

 

Beste reistijd:

De zomers zijn lang, heet en droog, de winters koud en fris. Het klimaat van Jordanië wordt beïnvloed door de locatie van het land. Namelijk tussen de subtropische droogte van de Arabische woestijngebieden en de subtropische vochtigheid van het oostelijke deel van het Mediterrane gebied. Jordanië is verder geen groot land waardoor de beste reistijden en de hierbij passende adviezen niet zullen verschillen per regio. Afhankelijk van hoeveel hitte je kunt verdragen is het land het gehele jaar door te bezoeken.

Laagseizoen – juni t/m augustus

Het laagseizoen voor bezoekers in Jordanië beslaat een periode van juni tot en met augustus. Dit zijn de maanden waar het gehele land kampt met een behoorlijke hitte. Denk hierbij aan temperaturen tussen de 28 en 35 graden Celsius in het noorden. De woestijn heeft nog extremere temperaturen. Hier kan de hitte namelijk oplopen tot boven de 40 graden Celsius. Sahara-winden (heet en droog) met orkaansnelheid door de woestijn kan voorkomen. Deze winden kunnen erg sterk zijn en zelfs zandstormen veroorzaken.

Denk jij dat je de hitte en storm wel trekt? Dan werkt het in het voordeel van je portemonnee om tijdens het laagseizoen te reizen. Tours, vervoer en accommodatie zijn namelijk een stuk lager geprijsd tijdens deze maanden!

Voorseizoen – september t/m februari

Wil je de hitte ontwijken en niet tijdens het hoogseizoen gaan? Kies dan voor het voorseizoen. De winters in Jordanië zijn over het algemeen vrij fris met temperaturen tussen de 5 tot 10 graden. Tevens valt 70 procent van de gemiddelde regenval van het land tijdens deze periode. In januari en februari kan het in de avonden vrij koud worden. Met name in de woestijn zijn de avonden bitterkoud en kan er zomaar sneeuwval vallen. Houd er tijdens het plannen van je reis dus rekening mee dat sneeuw- en regenval je eventuele plannen en activiteiten zouden kunnen belemmeren.

Hoogseizoen – maart t/m mei

Het weer in Jordanië is pure perfectie tijdens het hoogseizoen. De dagen zijn warm en de nachten koelen enigszins af. Het noorden van het land is bedekt met wilde bloemenvelden, de valleien zijn weelderig groen en de aangename temperaturen schommelen tussen de 18 tot 25 graden. Houd er rekening mee dat de accommodaties en tours sneller vol zitten en er hogere prijzen worden gehanteerd.

Vliegtickets Jordanië boeken

Je hebt een aantal keuzes bij het boeken van een goedkoop vliegticket naar Jordanië. Uit onze ervaringen zijn onderstaande websites het goedkoopste en bieden zij de beste service.

 

Vliegveld                                                Stad                Airlines

Queen Alia International Airport        Amman           Royal Jordanian, Turkish Airlines, Air France, Emirates,                                                                                               Ryanair & Transavia (seizoensgebonden)

King Hussein International Airport     Aqaba              Royal Jordanian, EasyJet, Turkish Airlines & Ryanair

 


Autorijden in Jordanië:

Met je huurauto rijden door Jordanië is goed te doen en het geeft je de flexibiliteit en vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt. Weet het volgende:

- In het algemeen zij de wegen goed maar let wel op de spontane drempels die ineens opdoemen. Ook        op de hoofdwegen

- In het algemeen word de claxon veel gebruikt, maar voornamelijk om je te waarschuwen bij het inhalen. 

- De verkeersborden zijn in het Arabisch en Engels weergegeven, dus redelijk duidelijk voor de toerist.

- Probeer vooral mee te gaan in de Jordan way of driving, om ergens te komen zul je af en toe je auto er        'gewoon' tussen moeten wringen om er te komen. Voorrang is een lastig begrip daar, maar er word            niemand boos als je het zo doet. Het is normaal daar.

- Zoals al gezegd bij Amman kan het erg druk zijn met de bijbehorende files. Vooral tussen 14.00 en 17.00    uur.

 

Extra Tips:

- Voor navigatie hebben wij vooraf in Maps.me de kaarten gedownload. Werkt goed en zonder internet.         Maar je kunt ook een telefoonkaart kopen op het vliegveld en daarmee kun je door het hele land                 'gewoon' van het internet gebruik maken. Doe dit niet van je eigen abonnement want dat gaat je                 waarschijnlijk veel geld kosten. Dan is zo'n kaartje van het vliegveld goedkoper. En oh ja.. vergeet                 roaming niet uit te zetten!

- Hiken? Zorg voor goede wandelstokken zoals Leki en wat ons erg goed bevallen is zijn de                    rugtassen van Osprey 12L met camelbag (waterzak). Hierdoor hadden we tijdens de wandelingen ieder 2 liter water bij ons. Dat is wel zo verstandig met die warmte.

- Zorg voor een wereldstekker want die zul je nodig hebben in de meeste gevallen.

- Het kraanwater is niet drinkbaar, maar je kunt op bijna iedere hoek van de straat wel drinkflessen met       water kopen.

- Cultureel zijn er enkele normen waar je op moet letten. Kleed je netjes en bedekt op de juiste plaatsen.       Bijvoorbeeld bij de moskee. Het is op de toeristische plaatsen echt wel oké om met een topje te lopen,       het is geaccepteerd maar neem vooral een sjaal mee of zo mocht je aanvoelen dat het niet gepast is op     dat moment op die plaats.

Vegetariërs:

We hebben ontdekt dat het voor de vegetariër wat lastiger is in Jordanië. De traditionele keuken bevat dierlijke producten. Gelukkig kun je naast het vlees wel veel groente, rijst of platbrood verwachten. 

Voor het ontbijt staat er meestal brood, hummus, komkommer, tomaat en falafel op het menu.

 

Fotografie:

De foto's zijn gemaakt met een Nikon Zf  en met een lens van Nikon 18/105mm . Dit is een perfecte camera waar je ook mee kunt filmen op 4K. Dus ook erg goed voor vlog en blog. Maar ook met de Samsung Fold die echt heel erg fijn was om snel te fotograferen omdat deze in mijn broekzak zit. Ik kies als ik reis vaak een reislens zodat ik niet teveel verschillende lenzen hoef mee te nemen. Macro is ook heel erg goed te doen met vele telelenzen.