IJsland

Nieuwjaar vieren en een winterreis door IJsland

 

De adembenemende schoonheid van IJsland is iets dat je met eigen ogen moet zien om het te geloven. wij kunnen ons het moment nog levendig herinneren dat we voor het eerst het prachtige landschap van IJsland zagen. De besneeuwde bergen, bevroren meren en kristalheldere luchten waren werkelijk adembenemend. Nu waren wij daar in december maar er lag nog niet veel sneeuw op dat moment. Het noorden van IJsland wel maar het in zuiden zou het pas later die week gaan sneeuwen. Achteraf was dat ideaal want daardoor konden we toch nog wat opvangen van de prachtige variatie van kleuren die het land te bieden heeft. Wij verbleven er maar 6 dagen en probeerde het meeste eruit te halen in die korte tijd.

Je vliegt in ongeveer 3 uurtjes naar IJsland en je waant je al snel op een andere planeet. De vlucht is gemakkelijk en de auto die we hadden gehuurd konden we ophalen bij Sunnycars. Vanaf het vliegveld is het ongeveer nog 50 km rijden naar Reykjavik. Er waren nog twijfels vooraf of we geen 4x4 moesten huren maar uiteindelijk is gekozen voor een gangbaar model. We hadden namelijk al vernomen dat het zelfs met een 4x4 bijna onmogelijk is om richting het noorden af te reizen in de winter. Ze hebben daar speciaal vervoer voor, pick-up trucks met enorme grote banden en veel power. Wij zijn in het zuiden gebleven waar je sowieso al heel wat kunt bezichtigen.

Wij hadden dus een huurauto maar heb je geen huurauto of haal je deze pas op in Reykjavik nadat je de stad bezocht hebt? Dat kan namelijk ook. Dan raad ik aan oom een deze bus-transfer te boeken van het vliegveld naar Reykjavik en andersom voor de terugweg.

Wij raden aan om vooraf je transfers te boeken, dat scheelt je ook geld. Sowieso kun je beter vooraf boeken, ook voor je huurauto, hotels etc.. dat bespaard je niet alleen geld maar ook enorm veel tijd

 

Reykjavik

Toen we aankwamen in Reykjavik, bereidde we ons voor op een onvergetelijke jaarwisseling. Een lekker hapje eten in een op vooraf gereserveerde restaurant. (en dat was gezien de drukte zeker nodig) Warm aangekleed, te voet richting de Hallgrímskirkja kerk waar de meeste IJslanders zich verzamelden om het nieuwe jaar in te luiden. Deze bijzondere kerk is met haar aparte architectuur dan ook wel echt een bezoekje waard, los van het Nieuwjaars gedruis.

De stad zelf was levendig en vol energie, met vuurwerk dat de lucht verlichtte en mensen die de straten vulden met gelach en muziek. Het was een viering zoals we die nog nooit had meegemaakt, en we voelde ons meteen verwelkomd door de gastvrije sfeer van de stad. We hadden in een supermarkt een klein flesje champagne gekocht en dat was verder ook het enige aan alcohol wat we dronken. Overigens is IJsland niet goedkoop en vooral niet de alcoholische drankjes

Reykjavik is een moderne stad met een gezellig centrum, niet al te groot, je kunt bijna overal naartoe wandelen en je kunt er heerlijk eten, zeer goed shoppen en zeker ook goed uitgaan. Laugavegur is de kleurrijke hoofdstraat in het centrum. Er zijn tientallen leuke winkels, koffietentjes en bars. Je kan er exclusieve kleding vinden maar ook vintage winkels en natuurlijk winkels met leuke hebbedingetjes voor je interieur.

Er wonen ongeveer zo’n 200.000 mensen in Reykjavik, dat is kleiner als Eindhoven voor je beeldvorming.

 


 

Koop hier uw reisgids voor IJsland

Blue Lagoon

Na het feestgedruis van Nieuwjaar, begonnen we aan mijn ontdekkingsreis van het prachtige IJsland. Onze eerste stop was de Blue Lagoon, een geothermisch bad omringd door bevroren landschappen. Het warme water was een welkome traktatie in de koude wintermaanden, en wij konden ons geluk niet op toen we onder de sterrenhemel dobberde, omgeven door de natuurlijke schoonheid van IJsland.

 


Golden Circle

Vervolgens bezochten we Pingvellir National Park, daar waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen bij elkaar komen. Dit ligt op maar 45 kilometer van Reykjavik en daar start ook de welbekende Golden Circle, een route van zo’n 300 km langs drie populaire hoogtepunten van IJsland: Þingvellir, Gullfoss en Geysir. De ruige landschappen en de mysterieuze atmosfeer rondom deze natuurverschijnselen maakten een diepe indruk op ons. Het voelde alsof we op een andere planeet waren, omringd door de oerkrachten van de aarde. De route kun je in principe in 3 a 4 uur rijden, maar als je de tijd neemt om ergens 'gewoon' een keer te stoppen, heb je constant het vakantie gevoel. (zie ook de foto's onderaan deze blog).

 


Watervallen

De volgende bestemming was een bezoek aan de indrukwekkende watervallen van IJsland, waaronder de beroemde Gullfoss en Seljalandsfoss. De kracht en schoonheid van deze watervallen waren overweldigend, en wij waren sprakeloos door de prachtige ijsformaties die zich rondom de watervallen hadden gevormd. De Gullfoss was aardig besneeuwd en het was er door de wind erg koud, maar dat nam niets weg van het zicht. Maar wat een bruut geweld..

 

Gullfoss

Seljalandsfoss


Geisers

Een ander hoogtepunt van onze reis was het zien van de geisers in actie. Het moment dat de geiser spoot, was onwerkelijk en we voelden ons nederig in het aanschouwen van dit natuurlijke spektakel. De kracht en de energie van de aarde waren overal om ons heen voelbaar.

 


Wij konden IJsland niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de zwarte stranden, een van de meest unieke kenmerken van het land. Het contrast tussen het zwarte zand en de witte sneeuw was prachtig, en ik voelde me als een ontdekkingsreiziger in een onbekende wereld. Heel filmisch en vreemd maar magisch.

 


Noorderlicht

En natuurlijk, het noorderlicht, hetgeen wat je hoopt te zien. Het dansende groene licht dat aan de hemel wat volgens vele onbeschrijfelijk mooi is en onvergetelijk zal zijn. Maar het mocht niet zo zijn.. helaas hebben wij niet het geluk gehad om het te mogen zien. Het weer werkte niet mee, maar goed, dat kan gebeuren. Het blijft een natuurverschijnsel dus hoort dat er ook bij. Hebben we gelijk een smoes om weer eens terug te gaan.

 

Het chalet wat we hebben gehuurd lag op een erg open en stille plek. Ideaal voor rust en voor het spotten van dieren. Het Noorderlicht zou normaliter erg goed zichtbaar moeten zijn vanuit deze plek. Wij hebben deze ruimte ook gebruikt als uitvalbasis om verdere bezienswaardigheden te bezoeken. Uiteindelijk bleven we maar 6 dagen op IJsland en moest er keuzes gemaakt worden tot hoever we konden gaan met onze reis.

 

Chalet

Ons gehuurde chalet

Het uitzicht van het chalet

Conclusie

Onze reis door IJsland in de winter was een onvergetelijke ervaring. Het prachtige landschap, de gastvrije en vriendelijke mensen, de rijke cultuur en erfgoed, maakten van deze reis een van de hoogtepunten van mijn leven. Je voelt en proeft de oude legendes. We kunnen niet wachten om terug te keren naar dit betoverende land en nog meer te ontdekken van al het moois dat IJsland te bieden heeft, en dan hopelijk wel het Noorderlicht te mogen aanschouwen.

 


Beste reistijd

Wij waren op IJsland in December/ Januari en wat ons opviel is hoe snel het weer kon veranderen. Van redelijk zonnig naar mist en sneeuwstormen op 1 dag. Een ding is zeker, warm aankleden is een must.

De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud. Opvallend voor IJsland is het vaak vrij ruige weer, wat past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die in sneltreintempo over IJsland gejaagd worden zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met felle wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland.

Koele zomers

De zomers in IJsland lenen zich niet voor een zon- en strandvakantie. De beste plek om je zwembroek of bikini aan te trekken is bij heetwaterbronnen, die ervoor zorgen dat de natuurlijke zwembaden zeer aangenaam van temperatuur zijn. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden, zoals het zuidwesten (Vatnajökull) komt de temperatuur in de zomer zelfs amper boven het vriespunt uit. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren.

Milde winters

Grijs, vrij nat en relatief mild – zo kun je de winters in IJsland het beste omschrijven. Het feit dat december en januari per dag gemiddeld slechts 4 tot 5 uur daglicht kennen, maakt het een erg sombere periode. Onder invloed van het warme zeewater is het zeker in het zuidwesten en langs de zuidkust niet echt koud te noemen, hoewel ook hier periodes met stevig winters weer voor kunnen komen. In het zuiden ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur in de winterperiode (december tot en met februari) net onder het vriespunt. In het noorden is dat enkele graden onder nul. Op de gletsjers worden gemiddelde etmaaltemperaturen tussen de min tien en min vijftien graden gemeten en kan de temperatuur gedurende koude nachten bij een heldere hemel zelfs dalen naar echt lage waardes van tegen of rond de min 30 graden Celsius.

Bron: Klimaatinfo.nl

Extra Tips:

- Voor navigatie hebben wij vooraf in Maps.me de kaarten gedownload. Werkt goed en zonder internet.        Maar je kunt ook een telefoonkaart kopen op het vliegveld en daarmee kun je door het hele land                 'gewoon' van het internet gebruik maken. Doe dit niet van je eigen abonnement want dat gaat je                 waarschijnlijk veel geld kosten. Dan is zo'n kaartje van het vliegveld goedkoper. En oh ja.. vergeet                 roaming niet uit te zetten!

- IJsland is niet goedkoop! zorg dat je ruim op tijd bent met het boeken van hotels, huurauto en de vlucht.    Dat kan zeker in de prijs schelen. Het door ons gehuurde chalet was ook een keuze om kosten te                  drukken

- Hiken? Zorg voor goede wandelstokken zoals Leki en wat ons erg goed bevallen is zijn de                    rugtassen van Osprey 12L 

 

 

Enkele vergezichten en on the road pics..